New Dacia Duster

Музеят на Хенри Форд

Яну 13, 2011
Музеят на Хенри Форд

Музеят на Хенри Форд

Реклама Honda ZR-V




В Детройт е интересен не само автосалонът, вcпреки че градът е доста мрачен, неприветлив и с безлюдни улици. Но т.н. детройт метро област - градът се е разпълзял едноетажно далеч над прославената от рапъра Еминем 12-а миляq е пълна с история, или поне това което янките смятат за такова в 200 и малко годишния си летопис.

В градчето Диърборн е разположен прекрасният музей на Хенри Форд, до който от центъра на Детройт с такси се отива 25-30 долара, а входът за възрастни е 15. Струва си, ако имате възможност!

Музеят е известен още като Гриинфилд вилидж или още като института Едисон и е най-големият исторически музей с покрита и открита площ в Щатите. Кръстен е на основателя си и е създаден да събира и опазва вещи с историческа стойност, и неща отворили пътя на индустриалната революция.

Тук са събрани не само коли като тази в която беше убит Кенеди, но още столът на Абрахам Линкълн на който е седял в театъра на Форд по време на убийството му, лабораторията на Едисон, работилницата за велосипеди на братя Райт, походното легло на Джордж Вашингтон, кръглата къща на бъдещето Dymaxion на Фулър, първият хеликоптер на Сикорски, тримоторният самолет Fokker, първи прелетял над Северния полюс и автобусът в който е арестувана видната боркиня за права на жените в Щатите Роза Паркс, отказала да отстъпи седалката си на мъж.

Партриархът Хенри Форд споделя за музея: " Събирам историята на нашия народ чрез нещата които са правени, написани или използвани...Когато сме в него, виждаме живота в Америка като на живо, и това мисля е най-добрият начин да запазим поне част от нашата история и традиция..."

В музея не са изложени само автомобили, правени от империята на Синия овал, а той е посветен на цялостната американска история. Тук могат да се видят първите цветни телевизори, телефони, всякаква селскостопанска техника. Има специален раздел за оръжието, защото, както е известно - "господ е създал хората, президентът Линкълн им дал свобода, а полковник Колт е изравнил шансовете им".

В колекцията има доста необикновени експонати. Толкова силна е паметта от стреса създаден от Орсън Уелс, че за целта е направена малка стая, която позволява на посетителя да се върне в незабравимата за по-старите американци вечер на 30 октомври 1938-а, когато радиостанция предава на живо спектакъл по мотивите на романа на Хърбърт Уелс "Война на световете". Постановката е толкова реалистична, че докарва вълна от масова паника в Щатите - над 1,2 милиона жители на щатите Ню-Йорк и Ню-Джърси повярвали, че марсианците действително нападат Земята. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Volkswagen

Майски „бръмбар“ къмпинг с емблематичните VW бускемпери

Май 01, 2024
Авто Новини Ретро Авто глобус Ford

Офроудът с Ford Model T не е шега! - видео

Апр 28, 2024
Авто Новини Automakers press releases Официални вносители- новини Ретро DS

CITROËN ЧЕСТВА 90-ГОДИШНИНАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ „АВТОМОБИЛ СЪС 100 ПАТЕНТА” ТRACTION AVANT - видео

Апр 25, 2024